Ozora Siói HE
Ozora Siói Horgászegyesület 2004-ben alakult. Ekkor az egyesület elnöke Dölles József volt. Az egyesület célja, hogy a tagjainak horgászérdekeit képviselje és kedvező horgászlehetőséget, sportolást, pihenést és kikapcsolódást biztosítson számukra. Népszerűsítse a sporthorgászatot és fejlessze annak színvonalát. Biztosítja tagjai számára a rendszeres egyesületi élethez szükséges feltételeket, ismerteti a horgászattal összefüggő jogszabályokat és más rendelkezéseket. A kezelésében lévő vízterületen korszerű halgazdálkodást folytat, biztosítja a halállomány védelmét. Segíti a hatóságokat a orvhalászat és orvhorgászat megelőzésében, valamint a vizek tisztasága és a környezet védelme érdekében.
Az egyesület taglétszáma: 129 fő, amely folyamatosan bővül.
2005-től minden év május 1-jén az egyesület szervezésében megrendezésre kerül a Siói Horgász verseny, mely nagy sikernek örvend a horgászok körében.
Jelenleg Nagy István az egyesület elnöke.
Az egyesület saját vízterülete: Sió-csatorna (82-97 fkm)

A Sió-csatorna Siófoknál, ágazik ki a Balatonból, majd 120,8 km hosszan, a Mezőföld déli részén a Somogyi-dombság és a Hegyhát lankáinak szélén kanyarog, majd a Sárköz északi részén a Gemenci-erdő mellett, az 1497,1-es folyamkilométernél éri el a Dunát. A meder esése átlagosan 14,5 cm kilométerenként, szélessége 20 és 30 méter, mélysége 0 és 8,8 méter között váltakozik. A víz sebessége függően a siófoki vízeresztéstől és a Duna visszaduzzasztó hatásától, 0,5-4 km/h lehet. A csatorna vízállása nem egyenletes. Felső folyásában jelentősebb vízmennyiség csak akkor van, ha Siófoknál a zsilip is nyitva van és a Balatonból vízeresztés történik. Alsó folyása főként a Kapos-folyó vízhozamától függ.
A Sió-csatorna vízgyűjtő medre jelenleg szennyezett, növényzettel egyre nagyobb arányban benövő, elhanyagolt meder. Csak a Balatonból történő víz leeresztésével lehetne pillanatnyilag megoldani a hajózást, az öntözéses vízgazdálkodást, a halastavak időnkénti vízzel történő feltöltését.
Jellemző halfajok: ponty, amur, kárász, keszeg, csuka, domolykó, balin
Ozora Siói HE

Cím: H-7086 Ozora, Mártírok u. 122.

Telefon: 06-30/240-69-72


Egyesület elnöke:
Molnár György

Telefon: 06-30/240-69-72
Horgászengedély váltható:
Molnár György

Cím: H-7086 Ozora, Dózsa György u. 50.

Telefon: 06-30/240-69-72


Hasznos linkek: